Forțele MAI din Vrancea vor fi la datorie în minivacanța de 1 mai

Data:

Share articol:

Structurile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne asigură că vor veghea pentru ca vrâncenii să aibă o minivacanță de 1 mai cât mai liniștită. Astfel, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea vor fi la datorie pe tot parcursul weekendului prelungit.

Începând de astăzi și până marți, 2 mai, la nivelul județului Vrancea, în dispozitivele de ordine publică vor fi mobilizați, zilnic, în medie, peste 150 de polițiști. Aceștia vor avea în atenție cu precădere zonele și traseele unde de obicei, în astfel de perioade ale anului, ne așteptăm la un flux mai mare de oameni. Peste 30 de polițiști rutieri vor acționa, zilnic, pe principalele drumuri, pentru a asigura fluența traficului și pentru a interveni în sprijinul conducătorilor auto, în caz de nevoie.

Scopul polițiștilor este încurajarea unei conduite responsabile a șoferilor și prevenirea accidentelor grave, sens în care echipajele rutiere vor avea la dispoziție aparatele radar din dotare, inclusiv dispozitivele TrueCam. De asemenea, structurile de poliţie transporturi vor patrula pe trenurile de călători, precum şi în staţiile de cale ferată. Pentru petrecerea în siguranţă a acestui sfârșit de săptămână, vă recomandăm următoarele:

Dacă alegeți să petreceți aceste zile în aer liber, vă recomandăm ca la plecare să vă asiguraţi locuinţa şi să vă protejaţi bunurile şi bagajele, mai ales în zonele aglomerate! În cazul în care plecați de la domiciliu, evitați să vă anunțați plecarea de acasă, mai ales prin postări pe site-urile de socializare. Nu vă implicaţi în dispute sau altercaţii! Păstraţi-vă calmul şi nu proferaţi injurii sau ameninţări! Celor care aleg să petreacă aceste zile la o distanţă mare de casă, le recomandăm să îşi fragmenteze deplasările, alternând şofatul cu perioade de repaus, pentru a preveni producerea unor accidente cauzate de oboseală. Pentru un trafic fluent şi sigur, le recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.

Dacă sunteţi martorii săvârşirii unor fapte antisociale, nu ezitaţi să solicitaţi sprijinul celui mai apropiat echipaj de poliţie ori să apelaţi numărul unic de urgenţă 112!”, transmite IPJ Vrancea.

De asemenea, IJJ Vrancea precizează că, în perioada 29 aprilie – 1 mai, efectivele vor asigura măsurile de  ordine și siguranță publică, cu ocazia desfășurării manifestărilor din spațiul public, respectiv sâmbătă, la Sala Sporturilor din Municipiul Focșani, unde se va desfășura partida de baschet masculin din cadrul Ligii Naționale, dintre echipele CSM Focșani 2007 – CSM Miercurea Ciuc; la Mausoleul Eroilor din Municipiul Focșani, la ceremonialul militar organizat cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, iar luni, în Grădina Publică din Municipiul Focșani, la spectacolul artistic ocazionat de Ziua Internațională a Muncii.

Pentru evitarea incidentelor nedorite şi a oricăror situaţii de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea face următoarele recomandări: participanţii să respecte măsurile stabilite de organizatori precum şi indicaţiile şi îndrumările jandarmilor; să evite implicarea în conflicte de orice natură; să acorde o atenţie deosebită sporită modului de păstrare a bunurilor şi obiectelor personale; dacă sunt însoțiți de copii, să îi supravegheze cu atenție.Pe traseele turistice montane și în localitățile Tulnici, Lepșa și Soveja, jandarmii montani vor desfășura activități specifice  în scopul informării, îndrumării și acordării de asistență turiștilor și persoanelor aflate în dificultate în zona montană, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere normelor de conviețuire socială.

Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să ţină cont de o serie de recomandări cum ar fi: să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condiţiilor climaterice locale; să aibă echipament adecvat zonei montane, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor; să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu; să desfăşoare activităţi de picnic doar în zonele special amenajate; să solicite ajutorul forţelor de ordine, în mod direct sau prin numărul unic apel de urgență 112 în cazul producerii unor fapte de natură penală sau contravențională”.

În ceea ce privește activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, pompierii vrânceni vor fi la datorie și în minivacanța de 1 mai: „Peste 100 pompieri militari și paramedici SMURD vor acționa zilnic în cooperare cu personalul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, având misiunea de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie pentru stingerea incendiilor, acordarea ajutorului medical de urgență și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.În funcție de amploarea evenimentelor și situația operativă, numărul personalului aflat în tura de serviciu poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.

Având în vedere faptul că, de cele mai multe ori, în această perioadă, populația alege să își petreacă timpul în aer liber, la un grătar sau picnic, în special în pădurile din apropierea localităților, în scopul prevenirii unor situaţii de urgență, recomandăm respectarea următoarelor măsuri preventive: interzicerea autovehiculelor proprietate personală pe drumurile forestiere, a fumatului, aprinderii focului precum şi instalarea corturilor şi a suprafeţelor de picnic în pădure, în afara locurilor special amenajate; respectarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de personalul silvic; pregătirea focului pentru prepararea hranei se va face doar în locuri special amenajate, la o distanţă de cel puţin 10 m faţă de clădiri şi materiale combustibile; înainte de aprinderea focului, curăţaţi locul de materiale care se pot aprinde uşor; nu aruncaţi resturile de chibrituri şiţigări aprinse în pădure; nu părăsiţi niciodată focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă, iar cenuşa rezultată în urma arderii depozitaţi-o într-o groapă special amenajată; păstraţi în apropierea dumneavoastră o rezervă de apă; nu faceţi focul pe vânt puternic; asigurați supravegherea copiilor pentru a se evita folosirea de către aceştia a mijloacelor de aprindere.  

În cazul izbucnirii unui incendiu, recomandăm: să nu se creeze în panică, iar persoanelor să își păstreze calmul; să se anunțe începutul de incendiu la numărul unic 112; să se identifice și să se utilizeze mijloacele inițiale de stingere a incendiilor; să se creeze acces forțelor de intervenție pentru stingerea incendiului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Publicitate -spot_img