La data de 20.06.2023, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi ai unităţilor din subordine s-au întrunit în adunări generale, analizând pe ordinea de zi iminenta legiferare a amendamentelor privind condiţiile de acordare a pensiei de serviciu a magistraţilor.
Procurorii şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de propunerile de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, pe fondul lipsei totale de transparenţă în procesul decizional şi fără nicio consultare prealabilă a reprezentanţilor sistemului judiciar.
Drept urmare, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi de la unităţile de parchet din subordine înţeleg să adopte, ca formă de protest, începând cu data de 21.06.2023, suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, a activităţilor de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, a participării procurorilor în şedinţele de judecată, cu excepţia celor care impun urgenţa, până la adoptarea unei reglementări previzibile, care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor.
Biroul de presă al PCA Galați.
Astăzi, și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu precizări:
Sistemul judiciar este de acord ca soluția legislativă propusă să reglementeze un nivel maxim al pensiei, care să nu depășească salariul în plată al unui magistrat în activitate.
De asemenea, sistemul judiciar apreciază că este necesar să se stabilească o vechime în magistratură de minimum 25 de ani pentru pensia de serviciu, din care în mod obligatoriu 20 de ani în funcția de judecător sau procuror.
Suntem de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, dar precizăm că este necesară o perioadă de tranziție pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniștilor din sistemul judiciar, care și-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit. Prin urmare, este necesar ca dispozițiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creșterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situații discriminatorii între profesioniștii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită.
Totodată, apreciem că este necesar ca soluția legislativă să prevadă un mecanism de pensionare anticipată, cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie, ce există în prezent în legislația care reglementează sistemul public de pensii. Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută și pentru magistrați, mai ales în condițiile în care, potrivit proiectului de lege, limita de vârstă pentru pensionare urmează a fi majorată considerabil.
Prin urmare, apreciem că toate aceste propuneri sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului judiciar și pentru garantarea unui act de justiție de calitate, având în vedere că realizarea justiției nu este numai un deziderat, ci o preocupare constantă, ce presupune îndeplinirea cu responsabilitate a acestui serviciu public în beneficiul justițiabilului.